Jackfruit (duonvaisio) takai

1 val.
Spausdinti
0 įvert.

Ingredientai:

8 takai:
  • Konservuoto duonvaisio sūryme NATURE'S CHARM 1 skardinė
  • Svogūnas 1 vnt.
  • Česnako 2-3 skiltelės
  • Barbekiu padažo 6 v. š.
  • Sojos padažo 2 v. š.
  • Rūkytos paprikos prieskonių 1 v. š.
  • Saldžios paprikos prieskonių 1 v. š.
  • Prieskonių mišinio mėsai 1 v. š.
  • Malto kumino 1 a. š.
  • Daržovių sultinio 100 ml
  • Aliejaus (kepimui) 2-3 v. š.
  • Raudonojo kopūsto 250 g
  • Cukraus 2 v. š.
  • Citrinos sulčių 1
  • Konservuotų kukurūzų „Well Done“ 1 mažo indelio
  • Vidutinio dydžio avokado (sunokusio) 1 vnt.
  • Žaliosios citrinos 1 vnt.
  • Šviežios kalendros 50 g
  • Česnako granulių prieskonių 1 a. š.
  • Filtruoto, šalto vandens 70-100 ml
  • Juodųjų pipirų ir druskos žiupsnelio
  • Takos tortilijų 8 vnt.

Duonvaisis (ang. jackfruit) yra plačiai pamėgtas tarp augalinės mitybos entuziastų. Dažniausiai sutinkamas konservuotas, šis egzotinis vaisius puikiai imituoja plėšytos mėsos tekstūrą ir gerai sugeria skirtingų marinatų bei prieskonių skonius. Neretai sutinkamas įvairiuose tarptautinės virtuvės patiekaluose – burituose, Budos dubenėliuose ar gaminant takus. Atrasti duonvaisį, kaip augalinę alternatyvą mėsai, kviečiame dalindamiesi takų su barbekiu skonio duonvaisiu receptu. Visus reikiamus ingredientus, nuo konservuoto duonvaisio iki mėgstamų daržovių, galite įsigyti lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse – patogu, kai viskas vienoje vietoje! 

 

Eiga:

  1. Nedideliame indelyje sumaišome duonvaisiui skirtus prieskonius: rūkytą papriką, saldžią papriką, mėsos prieskonius, maltą kuminą ir padaliname į dvi dalis. 
  2. Barbekiu padažą sumaišome su sojos padažu ir taip pat padaliname į dvi dalis. 
  3. Nupilame konservuoto duonvaisio sūrymą ir vaisiaus gabaliukus perplauname šaltu vandeniu.
  4. Sudedame į dubenį. Užpilame vieną dalį pasiruošto barbekiu ir sojos padažo mišinio ir pusę prieskonių. Gerai išmaišome, šakute šiek tiek sutraiškome gabaliukus ir leidžiame marinuotis apie 2 val. šaldytuve.
  5. Per tą laiką pasiruošiame daržoves ir kitus priedus: susmulkiname raudonąjį kopūstą juostelėmis, sudedame į indą, užberiame cukrumi, apšlakstome citrinos sultimis ir išmaišome. Dedame į šaldytuvą, kad lengvai pasimarinuotų.
  6. Nuluptą avokadą, kalendros lapelius, žaliosios citrinos sultis, druską, juoduosius pipirus, česnako granules bei šaltą vandenį sudedame į kokteilių trintuvą ir suplakame iki vientisos masės (vandens kiekį galite reguliuoti priklausomai nuo to, kokio tirštumo padažo norite, vis tik jis turėtų būti „pilamos“ konsistencijos. Pasiruoštą padažą laikykite šaldytuve iki kol ateis metas valgyti pagamintus takus.
  7. Nulupame ir susmulkiname svogūną ir česnaką. 
  8. Duonvaisiui pasimarinavus – keliaujame jo kepti..
  9. Į įkaitusią keptuvę pilame aliejų ir suberiame svogūnus. Jiems šiek tiek apkepus – dedame česnaką.
  10. Suberiame marinuotą duonvaisį ir kepame apie 5-7 minutes, paskui užpilame daržovių sultiniu.
  11. Leidžiame troškintis 15-20 minučių, kol vanduo išgaruoja, o duonvaisis suminkštėja. 
  12. Plėšyto duonvaisio gaminimą užbaigsime orkaitėje. Perkeliame jį iš keptuvės ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, užpilame likusiais, anksčiau pasiruoštais barberkiu ir sojos padažo bei prieskonių mišiniais. Gerai išmaišome ir šakutės pagalba duonvaisį paplėšome. Tokiu būdu yra imituojama plėšytos mėsos tekstūra. 
  13. Kepame 15 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (su rėžimu „vėjelis viršus-apačia).Iškepus leidžiame šiek tiek atvėsti ir formuojame takus.
  14. Tortilijas galite lengvai pašildyti mikrobangų krosnelėje arba ant keptuvės, tačiau puikiai tinka ir šaltos. 
  15. Ant tortilijos dėkite marinuotą kopūstą, keptą barbekiu duonvaisį, konservuotus kukurūzus ir viską pagardinkite avokado-kalendros padažu. 

 

Receptas buvo sukurtas bendradarbiaujant su „Gyvi Gali“ organizacija.

JACKFRUIT_MAXIMA_NORI_GALI_horizontalWEB
Pagalba